Páginas

ELS MEUS BLOGS

martes, 9 de enero de 2024

L'ART I L'OBRA D'ART

  L’ART I L’OBRA D’ART

 

El Gernika es troba actualment al Museu Reina Sofía, proposem una exposició temporal a l’Auditori Municipal Maria Rosa Juncosa de Vilafranca del Penedès. L’acompanyaran “La dues Fridas” de Frida Kahlo, l’obra Number 16A de Jackson Pollock, l’escultura “El Desconsol” de Josep Llimona i el tapís “Capvespre” de Maria Assumpció Raventós.

Totes són obres de dimensions prou importants amb una entitat individual potent i que juntes busquen ser complementaries. Evidentment, la tria és personal però molt meditada i té el propòsit d’extraure les emocions, els dubtes i les certeses de l’espectador.

El lloc que he escollit per la instal·lació d’aquestes obres es per recordar on va estar exposat el Gernika l’any 1958 del 8 de gener al 23 de febrer d’aquell any es va exposar al The Philadelphia Museu of Art Archives. Impressiona la imatge del quadre al capdavall de l’escalinata i en els laterals els apunts i dibuixos de preparació. Així el Gernika, a l’Auditori, on s’entra pel lateral es podrà contemplar des de dalt de la graderia per anar baixant i veure a banda i banda les altres obres escollides per aquest esdeveniment.

Tornar a veure el Gernika i copsar Picasso duu a tornar a veure el cubisme, la manera com tenia el geni de representar llurs idees. Com ens mostrava un camí a les seves obres i deixava molt per imaginar, per entendre i per emocionar-nos.

De nou, en aquesta nova exposició del Gernika i quatre obres més ens centrem en l’art occidental, volgudament no he triat cap obra d’altres cultures, excepte “Les Dues Frida” que prové de la cultura mexicana però molt influïda per occident. Nosaltres, des d’aquí ho veiem tot des de dalt, és evident que les cultures entenen per art el que el seu entorn, costums, tècnica, voluntat els dicta. Els esforços per fer una definició de l’art i les crítiques sempre venen dels mateixos àmbits, és la tradició clàssica que hem heretat que ens obsessiona a fer classificacions, directrius, definicions, diferències, similituds...

Chris Marker i Alain Resnais a “Las Estatuas también mueren” hi fan referencia: ”Los blancos ya proyectaban en los negros sus propios demonios para purificarse.... tres atravesar desiertos y bosques, el viajero descubrió naciones, palacios.” És evident que les obres d’art trobades al continent africà tenien una altra concepció per els qui les feien. Recordem Petra, la capital del regne dels nabateus, situada al sud de Jordania, a uns 250 quilometres d’Ammán, al marge oriental del gran wadi  Arabah que corre entre la Mar Morta i el Golf d’Aqaba. La ciutat era un enclavament comercial amb una gran extensió i tenia un desenvolupada infraestructura per subministrar llur població, ara bé, la majoria del seu espai està ple de tombes funeràries on s’hi ha descobert peces i inscripcions. Ara en diem art nabateo però per la gent que vivia allà, allò eren objectes per honorar els seus difunts, art? Per ells? Doncs, si, en la mesura del desenvolupament econòmic que tenien, ho devien percebre com art. Només cal veure les construccions impressionats fetes a més glòria i honor per demostrar el poder i la riquesa. Art, en definitiva, passat pel sedàs dels nostres ulls (idees, percepcions, cultura)

Però i si repassem una mica l’art d’altres països, aprofitant la lectura de “Introduction". En: Ledderose, Lothar. Ten Thousand Things : module and mass production in chinese art trobem una exposició molt interessant de l’art xinés. La introducció de mòduls i repeticions per elaborar els objectes que demanden el compradors/públic i que segons et text: “que esperaven alta qualitat per un preu baix”. De fet aquesta manera de fabricar ve directament de l’interès i l’estudi en profunditat de la llengua. També ens diu: ”La importància de la producció modular va donar forma al teixit xinès societat de diferents maneres i l'objectiu fou mantenir aquesta gent dins d'un sistema polític i cultural unificat” Parla fins i tot de la cuina i com la necessitat d’alimentar tanta gent també va esdevenir una tasca molt organitzada. Diu: “Quan les persones desenvolupen sistemes modulars de producció adopten principis que utilitza la natura així com en la creació d'objectes i formes, divisió del treball, un grau just d'estandardització, creixement mitjançant l'addició de nous mòduls, escala proporcional més que absoluta, i producció per reproducció”. En definitiva és un text que fa reflexionar sobre quin concepte tenim els occidentals blancs de l’art i que no podríem extrapolar a la producció xinesa tot i que des d’aquí en diem art.

L’obra escollida Jackson Pollock és la “Mural”. Emocionant, preciosa, delicada, un xic inquietant però tossudament agoserada. Pollock amb la tècnica del “driping” posa molt alt el nivell per entendre l’art, a l’albada del segle XX, amb les noves tendències havia de ser molt complicat, primer seguir-les i després aconseguir una certa concreció en la crítica i comentari de l’art. Anava desapareixent la figuració de la pintura, els escultors presentaven objectes quotidians plens d’intenció i l’arquitectura cercava noves formes de construcció. Vet aquí la gran transformació de l’art, que no ha acabat, el segle XXI està donant noves formes d’expressió i la tècnica audiovisual s’ha convertir en referent artístic per se.

Tot seguit transcric un comentari del blog “Sin Abrochar” de Salvador Godoy que crec que defineix molt bé la transformació del concepte d’art al llarg de la història: “Desarrollador de la técnica del dripping -ese salpicado o chorreo de pintura que caracterizó a gran parte de su obra- fue un estilo que dividió fuertemente a la crítica. Hay quienes lo consideraban una expresión auténtica e inmediata de arte y quienes opinaban que se trataba de creaciones aleatorias y carentes de sentido. Y si nos adentramos en la vida de este curioso artista descubriremos a un perturbado hombre alcohólico y maníaco depresivo al que incluso su terapeuta, el Dr. Henderson, le animó a expresarse a través de la pintura. Pero, ¿Acaso gente como Michael JacksonFreddie Mercury o Andy Warhol no fueron totalmente desequilibrados y a pesar (o gracias a ello) triunfaron.

Una obra important que acompanya el Gernika és “Les dues Fridas” de Frida Kahlo, així per devoció per respecte i perquè la Frida és una dona que hauria format part del moviment “ME TOO” per la seva vida i per la seva relació tempestuosa amb Diego Rivera amb qui va casar.se dues vegades. “Les dues Fridas” és una pintura del 1939 on Frida Kahlo hi reflexa dues personalitats, hi assimila les crisis del matrimoni a través de la separació entre la Frida vestida de Tehuana (el favorit de Diego) i l’altra Frida, d’arrels europees, la que existia abans de conèixer el seu marit. El cor d’ambdues dones estan connectats per una vena. Figurativa, representa més el que vol dir que el que diu. L’expressió extraordinària del rostre de les Frida segueixen la tradició de la pintora quan es pinta a sí mateixa. Cares amb una mirada intensa, penetrant i inquisidora. Una obra que noi deixa dubtes i enfronta llur personalitat amb l’espectador.

“El desconsol” de Josep Llimona ha estat convidat a aquesta trobada per una qüestió molt personal, emocional. Per recordar-nos que “l’art és una activitat creativa que utilitza elements materials per expressar la realitat, les emocions, les idees. L’art és, per tant, l’expressió per mitjà de la qual l’ésser humà manifesta la seva tendència natural cap a la bellesa” Definició extreta del llibre ARTS – Història de l’Art de Prendas-Triadó-Triadó . Aquesta escultura és indispensable perquè el modernisme ha donat grans noms a la cultura del nostre país. La capacitat del artistes catalans del modernisme reflecteixen la fermesa i la creença en un art fort, propi, que dona un pas endavant per acompanyar les diferents tendències que havien de venir.

De les obres que més connecten amb aquesta exposició és el tapís “Capvespre” de 1982 de Maria Assumpció Raventós, artista nascuda a Sant Sadurní d’Anoia va passar moltes temporades a Lavern (Subirats) on la família tenia la casa pairal. Allà, en mig de vinyes i camps, hi establí el seu taller on va treballar en molt bona part dels seus tapissos. El tapís és una tècnica que ha estat sempre present movent-se còmodament entre l’art i l’artesania. Les obres de Raventós, de gran format, gens figuratives, utilitzen llanes naturals de colors suaus que evoquen la terra del Penedès, les seves vinyes damunt d’un paisatge ondulant de rengleres de ceps. Amb l’obra de M. Assumpció Raventós es veu clar que el tapís deixa enrere l’artesania per agafar el sentit complert de l’art.

 

 

 

  • Pintura “Mural” Jackson Pollock 1949 Universitat de IOWA (Estados Unidos) Acrílic Oli 600 x 247 cm.
  • “Les dues Fridas” Frida Kahlo 1939 Museo de Arte Moderno de Mexico, México D.F. (México). Oli 173,5 x 173 cm.
  • “El Desconsol” Escultura. Josep Llimona Barcelona, 1907. 66,4 x 78,8 x 68,8 cm. Donació de Domènec Sanllehy, alcalde de Barcelona, 1909.Talla en marbre.Tema: Al·legoria
  • “Capvespres” 1982 Tapís. M.Assumpció Raventós 110 x 149 cm





 

 

BIBLIOGRAFIA

 

  • Las Claves del arte abstracto como interpretarlo. M. Mar Lozano Bartolozzi. Ed. Planeta 1990
Carmen Blazquez. Ángel del Rio. Editorial Dilema 2010

No hay comentarios:

Publicar un comentario